SØMBÅND
Syteknik billeder
 
Sømme i elastiske materialer i hals, skulder og ærmegab kan strække sig. For at dette ikke sker, kan du forstærke sømmene med sømbånd. Pres midten af sømbåndet hen over sømlinjen på vrangsiden af den angivne linje.
 
 
KLIP HAK I SØMRUMMET
Syteknik billeder2
 

Klip hakker i den angivne søm til 2 mm før stikningen.

 
 
KLIP HAK I HJØRNER
Syteknik billeder3
 

Klip hak skråt ind i de angivne hjørner til stikningen.

 
 
FOLD LÆG
Syteknik billeder4
 

Marker læglinjerne med en ritråd. Læg stoffet med retsiden opad, når du folder lægget. Fold læggets foldelinje i pilens retning. Hæft lægget fast.

Syteknik billeder5
 

Ri evt. læggets folder fast på mønsterdelen. Fold de andre læg på samme måde.
SKJULT LYNLÅS
Syteknik billeder6
 

Sy sømmen sammen fra lynlåsafmærkningen.

 
Syteknik billeder7
 
Åbn lynlåsen. Placer lynlåsens ene side med retsiden ned langs den angivne søm. Lad lynlåsens spiraler følge sømlinjen. Ri lynlåsen fast langs sømlinjen. Luk lynlåsen for at bestemme placeringen af lynlåsens anden del, så den kan hæftes fast i samme højde. Placer og ri lynlåsen fast på samme måde i den modsatte side.
 
Syteknik billeder8
 

Åbn lynlåsen og skub skyderen helt i bund. Vend lynlåsens spiraler til side så spiralerne kan glide ind i hakket på trykfoden.

 
Syteknik billeder9
 
Sy den venstre side af lynlåsen fast fra toppen til bunden. Sy den højre side af lynlåsen fast fra bund til top.
 
Syteknik billeder10
 
Luk lynlåsen. Sy et par sting over lynlåsens spiraler i bunden. Klip eventuelt den ekstra længde af lynlåsen. Stik lynlåsbåndene smalt fast i siderne på sømrummet.
 
 
GYLP
Syteknik billeder11
 

Klip 2 cm af gylpstykket på venstre forbuks inden midtfor, dette bliver senere det nederste stykke.

 
Syteknik billeder12
 

Sy skridtsømmen fra gylpstykket til 3 cm før den indvendige bensøm. Fold lynlåssømrummet på venstre forbuks til vrangen.

 
Syteknik billeder13
 

Læg lynlåsen ind under forkanten på venstre forbuks og hæft fast. Fold gylpunderfaldet på langs med vrangsiden indad. Læg gylpunderfaldet under lynlåsen og hæft fast. Brug en lynlåstrykfod. Stik lynlåsen og gylpunderfaldet smalt fast på venstre forbuks.

 
Syteknik billeder14
 
Fold gylpstykket på højre forbuks til vrangen i midtfor. Placer forkanten af højre gylpstykke ned på midtfor linjen på venstre forbuks. Hæft forkanten fast.
 
Syteknik billeder15
 
Vend buksen med vrangsiden op. Fold højre gylpstykke ud og sy lynlåsen fast 2 cm fra midtforlinjen.
 
Syteknik billeder16
 

Stik gylpbuen på højre forbuks 3 cm fra midtfor linjen, i bunden lad stikningen løbe rundt ud til skridtsømmen.
ÆRMER
Syteknik billeder17
 
Fold ærmet på langs med retsiden indad. Sy ærmet sammen fra top til bund. Vend ærmet.
 
Syteknik billeder18
 
Sy en rynketråd langs sømlinjen på ærmeforløbet mellem afmærkningerne.
 
Syteknik billeder19
 
Træk rynketråden let sammen. Sæt ærmet i ærmegabet og hæft bunden af ærmet og ærmegabet sammen, fra og op til afmærkningerne. Træk rynketråden sammen, indtil det øverste af ærmet passer i ærmegabet. Bind knuder på rynketrådens ender og fordel rynkerne jævnt på sømmen. Hæft ærmets skulderpunkt fast udfor ærmegabets skuldersøm. Hold modellen i hånden med vrangsiden af ærmet op mod dig selv. Hæft den øvrige del af ærmet fast i ærmegabet. Ri ærmet fast i ærmegabet, sørg for, at der ikke er nogen rynker/folder i sømlinjen på ærmet.
 
Syteknik billeder20
 

Sy ærmet i ærmegabet, sy fra ærmesiden. Sy ærmet nede fra bunden i ærmegabet. Klip sømrummet ned til 1 cm. Pres sømmene fra afmærkningerne på ærmet (stryg kun på sømrummet). Brug eventuelt en pressepude. Stryg derefter sømmene i bunden af ærmegabet.
RYNK
Syteknik billeder21
 
Til rynk skal du løsne trådspændingen på symaskinen og gør stinglængden lidt længere. Sy en rynketråd 3 mm på hver side af sømlinjen langs den angivne kant. Stop sømmen ved tværgående sømme, så de ikke rynker. Lad et stykke tråd på ± 10 cm hænge i begyndelsen og slutningen.
Syteknik billeder22
 
Sæt en nål i den ene ende af de to rynketråde. Sno tråden i ottetal rundt om nålen, så trådenderne hæftes. Hold de løse trådender i den anden hånd. Træk rynketråden sammen, indtil den ønskede længde. Fordel rynkerne jævnt på sømmen.
Syteknik billeder23
 
Sæt knappenåle på tværs i stoffet. Hæft de to lag stof sammen med knappenåle. Sæt symaskinens trådspænding og stinglændge tilbage til udgangspunktet. Sy delene sammen mellem rynketrådene, fjern knappenålene, mens du syer. Fjern rynketråden fra stoffet og pres sømmen.
SMAL KANTSTIKNING OG SY I SØMRADEN
Syteknik billeder24
Smal kantstikning: Klip sømrummet ned i forskellige bredder. Vend sømmen ind under belægningen eller foeret. Kantstik smalt på belægningen eller foeret. Foeret eller belægningen ligger nu glat uden af rulle op.

Sømranden: Læg beklædningen med retsiden op. Stik den angivne søm fra retsiden direkte ned i sømranden.